Clinic Working Equitation – iets voor jou?

“Clinic Working Equitation”

Zaterdag 14 maart organiseren we een clinic Working Equitation (WE), waarbij Arie de Best langs komt om les te geven. Arie de Best is een bekende naam in de WE, want zo heeft hij afgelopen Europees Kampioenschap in de Mastersklasse een derde prijs behaald en is hij jurylid.
Working Equitation is een tak van de sport die zijn oorsprong vindt in Spanje. De onderdelen van Working Equitation zijn afgeleid van het vroegere werk met paarden op het land. Een aantal onderdelen in de zogeheten stijltrail zie je dan ook terug in bij westernriding. Het verschil is dat er bij de WE volgens de Skala der Ausbildung wordt gereden. Het is de bedoeling dat het paard uiteindelijk meer in de oprichting gaat. Er zijn vijf klassen: de introductieklasse (te vergelijken met de BB-klassen in de dressuur en het springen) en de klassen 1 tot en met 4. De klasse 4 is de masterklasse en wordt met één hand gereden. Bij een WE-wedstrijd heb je drie onderdelen: de dressuurproef, de speedtrail en de stijltrail.
WE is een discipline waarvoor je niet helemaal het roer om hoeft te gooien. Sterker nog, het kan juist ter versterking werken van bijvoorbeeld de ‘gewone’ dressuur. “Het uiteindelijke doel van WE is een mooi samenspel tussen ruiter en paard verkrijgen. Voor de onderdelen wordt vaak stelling en buiging gevraagd en daardoor heeft WE een grote gymnastische waarde. Het is wel iets waar mensen zich gauw op verkijken. Ze denken: ‘Oh, dat doen wij wel even’, maar er komt veel meer bij kijken.
Alle oefeningen zijn ooit vanuit een praktisch oogpunt ontstaan. Zo dien je een (water)kan of pul vanaf een tafel op te kunnen tillen, zonder dat je paard beweegt. Immers; tijdens een lange werkdag heb je niet altijd de tijd om af te stijgen voordat je wat kunt eten of drinken. Ook wordt wendbaarheid getest in diverse slalommen en barrelpatronen. In lagere klasses wordt dit in draf gedaan, in hogere klasses in galop met een eenvoudige, maar later ook vliegende galopswissel. Tenslotte speelt braafheid en moed van het paard ook een rol: Zo moet je ook in het parcours over een houten brug heen stappen, en kun je met een garrocha (een lange houten lans) de “stier” steken (een ring van een metalen stier steken).
In de clinic 14 maart neemt Arie diverse trail hindernissen mee, waar rustig spelenderwijs mee kennis kan worden gemaakt. Hierbij krijgen er 2 ruiters tegelijk les en worden de paarden rustig geïntroduceerd tot de WE hindernissen. Deze clinic is dus geschikt voor elk type paard en alle niveaus! De les kost €25 per persoon voor leden voor een les van 1 uur. Tot 1 februari hebben leden voorrang op de aanmelding.

Opgeven via clinic@lrdelaak.nl

poster WE